pas kawasan

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh ll Alamat Markaz : Markaz Tarbiyyah Pas Kawasan, Lot 4986, Perkampungan Ikhwan, Jalan Sungai Tiang Baharu, 36200 Selekoh, Perak || Emel DPPK : dewanpemudapasbagandatoh@gmail.com || Blog : www.pasbagandatoh.blogspot.com ll Facebook : Pemuda Pas Bagan Datoh

Isnin, 26 Ogos 2013

ALAM RIA PASTI : ANAK-ANAK GEMBIRA KEHADIRAN HADI DAN HUDA

SAMBUTAN CERIA DI MAJLIS ALAM RIA PASTI DAN SAMBUTAN EIDULFITRI 1434 PASTI KAWASAN BAGAN DATOH.

Beberapa acara dipertandingkan memberi persaingan hebat antara murid-murid PASTI sekitar kawasan ini.

BAGAN DATOH : Sambutan yang menceriakan hadir di Majlis Alam Ria PASTI Kawasan Bagan Datoh. Selain majlis tersebut, turut diraikan ialah sambutan hari raya Eidulfitri. Seramai 150 orang murid-murid PASTI sekitar kawasan ini sangat gembira dan teruja ketika hadir meraikan majlis ini.

Majlis yang dirasmikan oleh Ustaz Mohd Misbahul Munir Masduki ( Timbalan Pesuruhjaya PAS Perak dan YDP PAS Kawasan Bagan Datoh ) juga dihadiri ibubapa dan penjaga serta penduduk sekitar kawasan terlibat.

Antara acara pertandingan yang diadakan ialah acara Hafazan, Azan, bacaan Sajak dan nasyid. Selain acara tersebut, acara sukaneka turut dilangsungkan antara lari berhalangan, lari pecut, tiup dan pecah belon, bola beracun dan lain-lain lagi.

Seusai acara tersebut, majlis perasmian telah disempurankan oleh Ustaz Misbahul Munir Masduki.

Di akhir majlis, para hadirin dijamu dengan hidangan hari raya Eidulitri.Jumaat, 23 Ogos 2013

KAMI BERSAMA RAKYAT MESIR : KAMI BANTAH KUDETA AS-SISI

ISU MESIR: PENDIRIAN DEWAN PEMUDA PAS KAWASAN BAGAN DATOH BANTAH KUDETA DI MESIR DAN SOKONG MORSI SERTA RAKYAT MESIR.

Kami, Dewan Pemuda PAS Kawasan ( DPPK ) Bagan Datoh ingin menyatakan pendirian kami dalam isu rampasan dan keganasan tentera kudeta di Mesir ketika ini adalah bahawasanya kami membantah semua tindakan yang dilakukan oleh pihak kerajaan sementara Mesir hasil rampasan tentera pimpinan Jeneral Abdul Fatah As-Sisi di sana. Kami juga amat mengutuk dan menkecam tindakan ketidakperimanusiaan oleh pihak tentera Mesir yang membunuh dan mengganas ke atas rakyat mesir sehingga hampir puluhan ribu orang yang telah terkorban dan syahid sehingga kini.

Sedemikian itu, kami akan terus berada dan menyokong pihak rakyat Mesir dan Ikhwanul Muslimin dalam perjuangan mengembalikan kebenaran di Mesir.

Kami juga akan sentiasa bermunajat dan doakan agar kesabaran, ketenangan dan kejayaan untuk umat Islam dan rakyat Mesir.

Ustaz Khairi Abdullah Al-Ejie
Naib Ketua 
Dewan Pemuda PAS Kawasan Bagan Datoh


EIDUL FITRI : MERAPATKAN JALINAN UKHWAH UMAT ISLAM

DPPK BAGAN DATOH TERUSKAN TRADISI, ZIARAH-MENZIARAHI MERAPATKAN UKHWAH ANTARA AHLI

Dewan Pemuda PAS Kawasan Bagan Datoh menziarahi beberapa rumah ahli di sekitar kawasan sebagai menjalinkan ukhwah.

BAGAN DATOH : Sebagai sudah menjadi tradisi dan kebiasaan sempena sambutan Hari Raya Eidulfitri, Dewan Pemuda PAS Kawasan meneruskan program menziarahi rumah-rumah ahli di sekitar kawasan Bagan Datoh.

Baru-baru ini, rombongan mereka telah menziarahi beberapa rumah ahli antaranya rumah Ketua DPPK itu sendiri, Ustaz Ahmed Najeeb Saqar, rumah Timbalan YDP PAS Kawasan, Tuan Hj. Ariffin Ramlee, rumah Pengarah Pilihanraya PAS Kawasan, Tn. Hj. Kapten ( b ) Aris Bakri dan rumah veteran PAS Kawasan, Ustaz Ibrahim di Tebuk Hj. Tahir.


JENAYAH MELAMPAU : ROMPAKAN DI HADAPAN MASJID

MATANG KUNDA- Sebuah kejadian rompakan di siang hari telah berlaku di sini pada 20 Ogos ( Selasa ) lalu. Rompakan tersebut melibat seorang pegawai daripada Kumpulan Amanah Ihtiar yang membawa wang sebanyak RM 28,000.00 di dalam keretanya sejurus melakukan kutipan hutang para peserta di sekitar Bagan Datoh di sini.

Kejadian tersebut berlaku di hadapan Masjid Al-Islah, Kg. Matang Kunda ketika mana jemaah di sini sedang melakukan solat fardhu Zohor. Mangsa yang dikatakan berhenti untuk turut bersama melakukan solat tiba-tiba dihampiri 2 orang lelaki bersenjatakan parang serta mengungutnya supaya menyerahkan wang.

Sejurus itu,peristiwa yang berlaku sepantas kilat menyebabkan mangsa menyerakan semua nilai wang yang berada di dalam keretanya. Kemudian mangsa menghubungi pihak polis untuk membuat laporan rompakan tersebut.
Selasa, 6 Ogos 2013

PERUTUSAN EIDUL FITRI 1434H DARIPADA KETUA DPPK BAGAN DATOHPerutusan Aidilfitri 1434H- Ketua Dewan Pemuda PAS Kawasan Bagan Datoh ::

Assalamu’alaikum Warahmatullahi Wabarokatuh..

Pertamanya marilah kita bersama-sama memanjatkan kesyukuran kehadrat Allah SWT yang telah melimpahkan rahmat dan keberkatan serta nikmat iman dan Islam kepada kita semua. Ramadhan tahun ini akan berlalu beberapa ketika saja lagi.. Alhamdulillah, kita dipertemukan dengannya. Semoga kita akan dapat bertemu di Ramadhan akan datang, berdoalah, “Allahumma Ballighni Ramadhan”.. Hari ini, kita telah menyempurnakan ibadah puasa selama sebulan, dan kita akan menyambut ‘Eid Mubarak Sa’eid ataupun Hari Raya Aidilfitri sebagai satu tanda kemenangan kita dan kesyukuran kita terhadap nikmat yang telah diberikan Allah SWT kepada kita.

Dengan kembalinya kita kepada keadaan fitrah iaitu dalam keadaan suci disebabkan mendapat keampunan Allah SWT setelah berjaya menempuh ujian disepanjang Ramadhan, maka sewajarnya kita mempertingkatkan ketaatan dalam melaksanakan perintah-perintah Allah SWT serta menjauhi larangan-larangan-Nya dengan ikhlas dan berharap benar akan keredhaanNya. Di samping itu kita juga hendaklah meningkatkan amal bakti kepada masyarakat dengan bekerjasama, bantu-membantu dan sebagainya. Ini kerana dengan demikian sahajalah, keharmonian hidup bermasyarakat dapat dikecapi dan dinikmati, yang akhirnya membawa kepada kegembiraan dan kebahagiaan.

Aidilfitri menjelang tiba dan kita semua akan meraikannya sebagai tanda kesyukuran di atas kejayaan beribadah di bulan Ramadhan. Sesungguhnya, Aidilfitri amat bererti kepada kita semua kerana ia merupakan wasilah untuk kita mengeratkan lagi silaturrahim dengan kunjung mengunjungi antara satu sama lain. Lupakan sengketa lama dan maaf bermaafan adalah amalan mulia yang dituntut oleh agama.

SALAM AIDILFITRI 1434H
EID MUBARAK SA’EID
KULLU AAM WA ANTUM BIKHAIR
A’AADAHULLAHU ‘ALAINA BILYAMNI WALBARAKAT
‘ASAKUM MINAL ‘AIDIN WAL FAIZIN AL-MAQBULIN
TAQOBBALALLAHU MINNA WA MINKUM

سلام عيدالفطري 1434ه
عيد مبارك سعيد
كل عام وانتم بخير
أعاده الله علينا باليمني والبركات
عساكم من العاءدين والفاءزين المقبولين
تقبل الله منا ومنكم

Selamat menyambut Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir dan Batin

Kepada teman-teman yang akan balik berhari raya di kampung dengan menggunakan kenderaan, pastikan kenderaan anda berada dalam keadaan sempurna sebelum memulakan perjalanan. Pandu dengan cermat dan berhati-hati. Saya mendoakan semoga teman selamat sampai ke destinasi dan seterusnya merayakan Aidilfitri dengan penuh kegembiraan bersama keluarga tercinta.

Sebagai peringatan bersama, di samping kesibukan dan keseronokan merayakan Aidilfitri yang berbahagia ini, janganlah kita lalai sehingga kita meninggalkan kewajipan kita sebagai umat Islam dan melakukan perkara yang boleh mencemarkan kemuliaan Aidilfitri ini seperti meninggalkan Solat, bergaul bebas antara lelaki dan perempuan, mengumpat, memakai pakaian yang mendedahkan aurat, menghidangkan hidangan yang haram dan bermacam-macam lagi kemungkaran. Semoga Aidilfitri yang kita rayakan benar-benar akan membawa keberkatan dan kesejahteraan kepada kita semua. Amiin.
Firman Alah SWT : dalam Surah Ali Imran: 102)

Saya ingin memohon kemaafan daripada semua yang mengenali, tidak mengenali, dan sesiapa sahaja akan diri ini. Mungkin ada yang saling tidak mengenali, namun saya mengeluarkan kata-kata yang memburukkan diri kalian, apatah lagi kepada yang saya kenali, gurau sendaku, marah dendamku, kesilapanku semua, ku mohon kemaafan. Khas buat ibu bapaku serta guru-guruku, ampunkan dosa-dosa (banyak ni) anakmu ini. Mungkin diluar tampak segak, namun didalam, hati mengata.

Semoga kita semua berada dibawah naungan Allah dan menjadi anak yang soleh dan solehah InsyaAllah.

Akhir kalam, semoga ibadah kita diterima Allah SWT hendaknya..
Wassalamu’alaikum.

SALAM EIDUL FITRI
USTAZ AHED NAJEEB B. HJ. SAFFARI
KETUA DPPK BAGAN DATOH

SALAM AIDILFITRI DARIPADA DPPK BAGAN DATOH
Ruang Forum DPPK Bagan Datoh

jambori amal kuala kangsar 2008