pas kawasan

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh ll Alamat Markaz : Markaz Tarbiyyah Pas Kawasan, Lot 4986, Perkampungan Ikhwan, Jalan Sungai Tiang Baharu, 36200 Selekoh, Perak || Emel DPPK : dewanpemudapasbagandatoh@gmail.com || Blog : www.pasbagandatoh.blogspot.com ll Facebook : Pemuda Pas Bagan Datoh

Khamis, 5 April 2018

BERHENTILAH BURUKKAN PAS !


KENYATAAN MEDIA DEWAN PEMUDA PAS MALAYSIA

BERHENTILAH BURUKKAN PAS !

4 APRIL 2018 | 18 REJAB 1439


1.Dewan Pemuda PAS Malaysia (DPPM) menafikan sekeras - kerasnya dakwaan Timbalan Ketua, Pemuda AMANAH Nasional Faiz Fadzil yang menyatakan bahawa PAS bersekongkol dengan kerajaan dalam menyokong Rang Undang-Undang Anti Berita Tidak Benar yang dikatakan zalim. Bagi DPPM, ia satu tindakan yang tidak beretika dan berniat jahat dengan menimbulkan persepsi yang salah terhadap PAS kepada umum.

2. Tindakan Faiz Fadzil seolah-olah ingin menimbulkan persepsi buruk kepada umum tentang wujudnya kerjasama di antara PAS dan UMNO seperti yang di canangkan oleh Pakatan Harapan. Namun jika di teliti secara terperinci oleh semua pihak, RUU tersebut ternyata bermanfaat dan melindungi kepentingan segenap lapisan masyarakat di setiap peringkat.

3.PAS menyokong RUU tersebut dan berpendapat bahawa ia menjamin hak semua lapisan masyarakat untuk mendapatkan akses berita yang sahih dan benar disamping dapat menyekat penyebaran berita-berita palsu dan fitnah yang berleluasa tanpa menghalang hak kebebasan bersuara seperti yang didakwa oleh beberapa pihak yang membantah pelaksanaan RUU tersebut.

4. Namun yang menjadi kemusykilan mengapa kesemua Ahli Parlimen Pakatan Harapan menolak RUU tersebut sedangkan jika di kuatkuasakan kelak, semua pihak akan mendapat manfaat daripadanya terutamanya di saat pilihanaraya semakin hampir di mana banyak berita palsu dan fitnah bertebaran di media sosial yang di sebarkan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

5. Menjadi kedangkalan dan cetek fikiran jika mengatakan bahawa PAS bersekongkol dengan kerajaan hanya kerana menyokong RUU Anti Berita Tidak Benar namun bagaimana pula ketika pembentangan RUU 164, kesemua Ahli Parlimen Pakatan Harapan bersama dengan kerajaan menyokong RUU tersebut, adakah Pakatan Harapan bersekongkol dengan kerajaan di belakang penyokongnya ?

6. DPPM berharap dengan lulusnya RUU Anti Berita Tidak Benar ini, ia tidak di salah gunakan untuk kepentingan pihak – pihak tertentu terutamanya ketika hampir musim pilihanraya. Biarlah ia memberi manfaat kepada semua pihak dalam mendidik masyarakat supaya menjadi lebih bertanggungjawab dan beretika dalam membuat dan menyebarkan sesuatu berita serta menjauhi fitnah yang merosakkan masyarakat dan negara.

"MARA MENUJU CITA"
"SEJAHTERA BERSAMA ISLAM"

Ir. Haji Khairil Nizam Khirudin.
Timbalan Ketua,
Dewan Pemuda PAS Malaysia.

Tiada ulasan:

jambori amal kuala kangsar 2008