pas kawasan

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh ll Alamat Markaz : Markaz Tarbiyyah Pas Kawasan, Lot 4986, Perkampungan Ikhwan, Jalan Sungai Tiang Baharu, 36200 Selekoh, Perak || Emel DPPK : dewanpemudapasbagandatoh@gmail.com || Blog : www.pasbagandatoh.blogspot.com ll Facebook : Pemuda Pas Bagan Datoh

Isnin, 14 Oktober 2013

IBADAH HAJI : PARA JEMAAH MULA BERWUQUF DI ARAFAH

Wukuf di Arafah bermula


MAKKAH - Lembah Mina bergema dengan talbiah Labbaik Allahumma labbaik (Aku sahut panggilan-Mu, ya ALLAH, ku sahut panggilan-Mu) selepas jutaan jemaah haji bermalam di Mina sebelum meneruskan perjalanan sejauh 14 kilometer (km) ke Arafah untuk wukuf pada hari ini.

Wukuf di padang Arafah adalah untuk memperingati peristiwa Nabi Adam AS dan Hawa diturunkan ke bumi dari syurga kerana mengingkari larangan ALLAH selepas terpedaya dengan tipu daya iblis.

Selepas selesai melaksanakan rukun haji kedua itu, jemaah bergerak meninggalkan Arafah untuk bermalam di Muzdalifah, disusuli melontar tiga jamrah di Mina pada 11, 12 dan 13 Zulhijjah.

Jemaah kemudiannya, kembali semula ke Tanah Suci untuk melakukan tawaf dan saei.

Pada tahun ini, kebanyakan jemaah hanya berjalan kaki menuju ke Mina terletak kira-kira 7 km dari Makkah kerana kesesakan teruk di sekitar Jalan Raja Abdul Aziz, berhampiran Masjidil Haram.

Pihak berkuasa memaklumkan, musim haji kali ini disertai kira-kira 2 juta jemaah berbanding 3.2 juta pada tahun lalu.

Difahamkan menurut laporan dipetik dari Saudi Gazette, penurunan jumlah jemaah itu disebabkan kerja pembesaran Masjidil Haram dan penularan virus Sindrom Pernafasan Timur Tengah (Mers) di Saudi yang mencetuskan kebimbangan banyak pihak.

Tiada ulasan:

jambori amal kuala kangsar 2008