pas kawasan

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh ll Alamat Markaz : Markaz Tarbiyyah Pas Kawasan, Lot 4986, Perkampungan Ikhwan, Jalan Sungai Tiang Baharu, 36200 Selekoh, Perak || Emel DPPK : dewanpemudapasbagandatoh@gmail.com || Blog : www.pasbagandatoh.blogspot.com ll Facebook : Pemuda Pas Bagan Datoh

Selasa, 28 Januari 2014

ALLAHYARHAM DR. ABDUL KARIM ZAIDAN : PEMERGIANNYA SATU KEHILANGAN BESAR DUNIA ISLAM.

Tuan Ibrahim dan Nik Muhammad Zawawi menziarahi Dr Abdul Karim di Yaman, baru-baru ini.
KUALA LUMPUR: Dunia dikejutkan dengan pemergian seorang tokoh ulama dan pemikir Islam yang agong iaitu Syeikh Dr Abdul Karim Zaidan ke rahmatullah, semalam.

Jenazahnya dikebumikan di San'a, Yaman, bumi yang terakhir menjadi tempat beliau bernaung selepas terpaksa keluar meninggalkan bumi kelahiran beliau iaitu Iraq. 

Sehubungan itu, Dewan Ulamak PAS Pusat mengucapkan takziah atas pemergian beliau kepada seluruh umat Islam, khususnya  keluarga almarhum, anak-anak murid beliau dan warga Univesiti Iman, San'a di bawah naungan Syeikh Abdul Majid Zandani yang menjadi pusat ilmu di mana beliau menjadi salah seorang maha gurunya. 

“Pemergian tokoh ulama Islam ini merupakan kehilangan besar bagi ummat,” ujar Ketua Penerangan Dewan Ulamak PAS Pusat, Dr Mohd Khairuddin Aman Razali at-Takiri.


Dr Abdul Karim dilahirkan di Baghdad pada tahun 1921. Berkelulusan Ijazah Pertama dari Fakulti Undang-undang Universiti Baghdad, Master dan Phd dalam Pengajian Islam Universiti Kaherah tahun 1962.

Beliau yang merupakan bekas Mursyidul Am Ikhwan Muslimin Iraq pernah mengasaskan Fakulti Pengajian Islam di hujung 60-an dan berjaya melahirkan graduan namun kemudiannya ditutup oleh Parti Sosialis Iraq dan beliau sendiri dikenakan seumpama tahanan rumah. 

Beliau terus ditekan sebagai seorang tokoh ulama sehingga akhirnya terpaksa berhijrah meninggalkan Iraq pada awal 90-an.

Beliau pernah menjawat jawatan Profesor Undang-undang Islam dan Ketua Jabatan Syariah, Fakulti Undang-undang, Universiti Baghdad dan Dekan Fakulti Syariah, Universiti Baghdad.

Antara karya beliau yang terkenal ialah ensiklopedia hukum-hakam berkaitan Wanita dan Keluarga Muslim sebanyak 11 juzuk yang mendapat Anugerah Antarabangsa Raja Malik Faisal pada tahun 1997M/1417H.

Antara tulisan beliau yang terkenal dan menjadi rujukan di banyak fakulti pengajian Islam di seluruh dunia ialah Hukum-hakam Zimmi dan Musta'min Dalam Negara Islam, Pengenalan Pengajian Syariah Islam, Usul Dakwah, Al-Wajiz - Syarah Qawaid Fiqhiyyah dan Sistem Kehakiman Dalam Islam.

“Semoga Allah merahmati roh beliau dan memberikan ganjaran terbaik untuknya di alam barzakh dan di Hari Akhirat. 

“Semoga kita juga berjaya mengikut jejak langkah beliau sebagai orang berilmu dan beramal dengan ilmunya,” kata Mohd Khairuddin yang juga Ahli Parlimen Kuala Nerus.

Tiada ulasan:

jambori amal kuala kangsar 2008