pas kawasan

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh ll Alamat Markaz : Markaz Tarbiyyah Pas Kawasan, Lot 4986, Perkampungan Ikhwan, Jalan Sungai Tiang Baharu, 36200 Selekoh, Perak || Emel DPPK : dewanpemudapasbagandatoh@gmail.com || Blog : www.pasbagandatoh.blogspot.com ll Facebook : Pemuda Pas Bagan Datoh

Selasa, 11 Mac 2014

PRK KAJANG : SAH..SATU LAWAN SATU !

BANGI: Hari ini berlangsungnya penamaan calon bagi Pilihan Raya Kecil (PRK) Kajang yang diadakan di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang, Seksyen 15, Bandar Baru Bangi.

Dua calon yang telah mengumumkan penyertaan awal masing-masing Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail mewakili Pakatan rakyat dan Naib Presiden MCA Datin Paduka Chew Mei Fun mewakili BN.

PKR meletakkan Wan Azizah sebagai calon pengganti kepada Ketua Umum mereka Datuk Seri Anwar Ibrahim yang hilang kelayakan bertanding ekoran keputusan Mahkamah Rayuan minggu lalu yang memutuskan Anwar bersalah dalam kes Liwat II dan dikenakan hukuman lima tahun penjara.

PRK Kajang yang disebut juga sebagai 'Langkah Kajang' dalam usaha memperkukuh Pakatan Rakyat negeri Selangor, menarik perhatian banyak pihak sejak ianya dilontarkan sebulan lalu.

Kerusi DunKajang kosong selepas penyandangnya dari PKR, Lee Chin Cheh meletakan jawatan pada 27 Januari lalu.

Dalam pilihan raya umum ke-13 Mei tahun lalu, Lee menang kerusi itu dengan majoriti 6,824 undi dalam pertembungan enam penjuru dengan BN, Berjasa dan tiga calon bebas.


LAPORAN LANGSUNG

10.20 am: Anwar dan Wan Azizah mengambil peluang bersalaman dengan penyokong PR. Sebahagian mula beransur-ansur keluar dari stadium.
10.15 am: Datuk Hassan Nawawi mengumumkan hanya dua calon yang disahkan bertanding iaitu Wan Azizah dari PKR dan Chew Mei Fun dari BN.
Pengumuman disambut sorakan dan takbir dari kedua-dua belah penyokong yang berhimpun.
Tiada calon bebas dan bermakna satu lawan satu di Kajang.
10.05 am: Pegawai Pengurus PRK Kajang Datuk Hassan Nawawi Abdul Rahman mengumumkan tempoh penyerahan borang pencalonan tamat jam 10 pagi tadi.
10.03 am: Dr Siti Mariah berpendapat, PRK kajang lebih kepada merebut undi wanita. Beliau optimis pengundi wanita Kajang bersama PR.
"Di kajang, wanita-wanitanya celik maklumat. Dengan banyak janji yang tidak ditunaikan BN seperti dijanji sebelum PRU lalu, kita yakin wanita Kajang bersama PR.
"Lebih-lebih lagi dengan kenaikan harga barangan dan kos hidup yang semakin mengkat ini, sangat menekan golongan wanita khususnya suri rumah," katanya.
9.50 am: Dr Hatta ketika ditemui berkata;
"Sepertinya PRK ini satu lawan satu antara PKR dan BN. Itu lebih mudah rakyat buat pilihan.

"PRK juga sebagai medan referendum terhadap isu-isu yang PR bangkitkan.

"Melihat kepada minat sebelum penamaan ini, saya jangka mood untuk keluar mengundi mungkin tinggi," kata Hatta.

9.45 am: Sekumpulan penyokong PKR dan DAP yang menaiki bas khas juga dilihat turun berjalan kaki dari plaza tol ke stadium.
9.40 am: Kenderaan pemimpin DAP Tony Pua antara yang terperangkap dalam kesesakan berhampiran plaza tol Bangi.
Beliau dilihat turun dari kenderaan dan dibawa menaiki motosikal ke pusat penamaan calon.
9.35 am: Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd Taib tiba di khemah Pakatan Rakyat bersama AJK PAS Pusat Dr Dzulkefley Ahmad.
9.30 am: Akibat kesesakan teruk, pihak plaza tol Bangi menambah kaunter di bahagian laluan tunai.
Kesesakan itu juga menyebabkan pasukan trafik terpaksa berkawal di plaza tol.

9.25 am: Bulatan selepas tol Bangi menuju ke kompleks sukan ditutup separuh ekoran keksesakan. Kebanyakan penyokong meletakkan kenderaan berhampiran plaza tol dan berjalan kaki menuju ke stadium.
9.20 am: Setakat ini hanya Wan Azizah dan Mei Fun dilihat mengemukakan borang pencalonan. Belum ada mana-mana calon bebas berbuat demikian.
Pencadang kepada Wan Azizah adalah Muhammad Fazli Ahmad dari PAS manakala penyokong pula Sia Wei Shien dari DAP.
Masa penyerahan penyerahan borang pencalonan dijangka tamat jam 10 pagi ini.
9.15 am: Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang tiba di khemah Pakatan Rakyat. Turut bersama beliau Menteri Besar Kelantan Ustaz Datuk Ahmad Yakob.
Pemimpin PAS yang turut berada di khemah itu termasuk Salahudin Ayub, Datuk Mahfuz Omar, Dr Mohd Hatta Ramli, Khalid Samad, Dr Siti Mariah, serta Dr Che Rosli.
9.10 am: Sementara itu Pimpinan Pakatan Rakyat mula mengambil tempat. Menunggu di khemah yang disediakan.
9.00 am: Wan Azizah dilihat masuk ke dewan penamaan calon. Difahamkan calon BN masuk lebih awal kira-kira jam 8.50 pagi tadi.
8.58 am: Kedua-dua belah penyokong mula memenuhi kawasan yang ditetapkan masing-masing sementara polis dan anggota FRU berkawal ditengah-tengah antara mereka.
Mereka dipisahkan dalam jarak 100 meter.
Selain meletakkan kon penghadang, pihak keselamatan juga turut memasang kawat berduri sekitar kawasan perkumpulan penyokong kedua-dua belah pihak.
8.55 am: Wan Azizah tiba di kompleks sukan ditemani Anwar Ibrahim. Mereka bertemu penyokong sebelum bergerak ke dewan penamaan.
8.50 am: Kelihatan khemah yang disediakan untuk calon dan pemimpin BN di atas padang berhampiran dewan penamaan sudah dipenuhi oleh pemimpin utama mereka, manakala khemah yang disediakan untuk Pakatan Rakyat masih kosong.
Difahamkan, calon dan pimpinan Pakatan Rakyat akan bergerak masuk ke kawasan kompleks sukan sebentar lagi.
8.45 am: Penyokong kedua-dua parti dilihat mula tiba di kawasan kompleks sukan.
Penyokong BN dilihat menggunakan pintu sebelah lebih raya untuk ke kawasan padang tempat berkumpul yang ditetapkan manakala penyokong Pakatan Rakyat masuk melalui pintu sebelah kawasan perumahan.
8.20 am: Jalan masuk ke LHDN juga ditutup dengan menggunakan kon oleh pihak keselamatan.
Para penyokong dilihat meletakkan kenderaan di luar kawasan di tepi jalan dan berjalan kaki ke tempat berkumpul.
Azmin Ali antara pimpinan terawal dilihat tiba disini. Kelihatan juga Adun Meru Dr Abdul Rani Othman.
Sejurus kemudian Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim juga tiba dan bersalaman dengan penyokong.

8.15 am: Penyokong Pakatan Rakyat juga semakin ramai tiba di Pusat Latihan Lembaga Hasil Dalam Negeri LHDN, Bangi.

Mereka berkumpul di kawasan letak kereta sementara menunggu pimpinan utama Pakatan Rakyat termasuk calon Wan Azizah tiba.

Dari sini, mereka akan bergerak menuju ke pusat penamaan calon.

8.00 am: Semua jalan masuk menuju ke pusat penamaan calon di Kompleks Sukan Majlis Perbandaran Kajang, Seksyen 15, Bandar Baru Bangi dilapor sesak.

Di Lebuhraya PLUS, kesesakan dilaporkan lebih 1 kilometer sebelum plaza tol Bangi.


Tiada ulasan:

jambori amal kuala kangsar 2008