pas kawasan

Dewan Pemuda PAS Bagan Datoh ll Alamat Markaz : Markaz Tarbiyyah Pas Kawasan, Lot 4986, Perkampungan Ikhwan, Jalan Sungai Tiang Baharu, 36200 Selekoh, Perak || Emel DPPK : dewanpemudapasbagandatoh@gmail.com || Blog : www.pasbagandatoh.blogspot.com ll Facebook : Pemuda Pas Bagan Datoh

Rabu, 21 September 2011

BENDERA MALAYSIA DIJAMIN KEKAL : PAS

Jamin tak ubah bendera 

SHAH ALAM - Pas memberi jaminan bendera Malaysia tetap digunakan, sekiranya Pakatan Rakyat diberi mandat memerintah negara dalam Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13), walaupun ada pihak menyarankan untuk menukarkannya. 

Ketua Penerangan Pas, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, tiada keperluan menukar bendera kerana ia lambang kedaulatan negara. 

Menurutnya, bendera negara perlu dipertahankan dan tidak boleh dipelekehkan. 

“Isu utama bukanlah bendera, tetapi slogan Barisan Nasional (BN), 1Malaysia yang menggunakan lambang bendera Malaysia. 

“BN hanya menggunakan slogan itu sebagai penyedap kata, umpama zaman Tun Abdullah Ahmad Badawi dengan Islam Hadharinya dan kini Datuk Seri Najib Razak dengan 1Malaysia,” katanya. 

Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Kota Alam Shah, M Manoharan dari DAP yang akan menukar corak bendera Malaysia sekiranya Pakatan Rakyat (PR) me-nang dalam pilihan raya nanti. 

Tuan Ibrahim berkata, slogan diperkenalkan kerajaan, gagal difahami oleh bijak pandai termasuk Tun Dr Mahathir Mohamad dan bagaimana pula rakyat di negara ini. 

Beliau berkata, isu ini tidak perlu dipolitikkan, apa yang penting Pas tidak menyokong cadangan sedemikian. 

“Fokus utama pemimpin dan ahli Pas adalah untuk menumbangkan kerajaan sekarang, kerana mahu memberi pembaharuan kepada rakyat untuk mendapat jaminan masa depan lebih baik,” katanya.

Tiada ulasan:

jambori amal kuala kangsar 2008